محمد صالح سوزنچی: هکر و توسعه دهنده نرمافزار هستم. همچنین مفتخرم که عضو کوچکی از جامعه نرمافزار آزاد و اوپن سورس ایران نیز هستم.
روایتی خلاصه از ۵ سال تحقیق و پژوهش:
فعالیت روی فونت فارسی را از تاریخ ۱۳۹۱٫۰۱٫۲۵ و برای اصلاح فونتهای فارسی جهت استفاده در صفحات وب آغاز کردم. در ابتدای همان سال استفاده از قابلیتهای جدید css3 در بین طراحان وب ایران رواج گستردهای پیدا کرده بود. یکی از قابلیتهای بلقوه css3 امکان استفاده از فونتهای TrueType در صفحات وب برای نمایش متون امکانپذیر شده بود، متاسفانه فونتهای فارسی موجود در آن زمان در نمایش متن مشکل فراوانی داشتند.
برای حل این مشکل راهکارهای متعددی مطرح گردید، اما هیچ یک جوابگو نبودند، مشکل از فونتهای فارسی بود، در آن زمان خبرگذاری بی بی سی فارسی در حال استفاده از فونت اختصاصی خود بود و این مشکل را نداشتند. عمق مشکل بقدری بود که اکثر طراحان وب فارسی در آن زمان ترجیح میدادند که از فونت تاهوما بجای فونتهای فارسی در صفحات وب استفاده نمایند.
از طرف دیگر اشخاص و شرکتهایی که در ضمینه فونت فارسی فعالیت میکردند به بهانههای مختلف از هرگونه همکاری شانه خالی میکردند. کار بجایی کشید که در یک گپ گروهی تصمیم گرفتیم هزینهای جمع آوری کرده و از طراح فونت بی بی سی بخواهیم چندتا از فونتهای فارسی را برای ما اصلاح نماید. در همین حین بنده به همراه چندی دیگر برای اصلاح فونتها آستین بالا زدیم.
بعد از کلی تحقیق و جستجو پیرامون معماری فونت سرانجام در تاریخ ۱۳۹۲٫۰۸٫۱۳ موفق گشتم چندین فونت پرکاربرد را اصلاح کرده و آنها را در اختیار طراحان وب قرار بدم و به اسم اینکه یک کار خوبی انجام دادم و زحمت کشیدم مبلغی را دریافت کنم، بعد از گذشت مدتی تازه متوجه مشکل بیهویت و نداشتن کپی رایت آن فونتها شدم. واین یعنی مال دزدی را در اختیار دیگران قرار داده و در ازای آن پول حرام وارد زندگی خود ساختم.
درصدد برآمدم تا اشتباهم را جبران کنم، اما موفق نشدم هویت کامل فونتهای موجود را شناسایی نمایم، به این خاطر که اکثر فونتهای پرکاربرد که جامعه از آنها استفاده میکند تمامی تحت لایسنس شرکتهای خارجی بودند مثل نازنین، تیتر، یاقوت و… به همین خاطر بهترین راهکار فقط تولید فونت فارسی جدید بود. اما من هیچ دانش و اطلاعاتی در این زمینه نداشتم. تا اینکه شرکت مریمسافت وقتی متوجه گردید چگونه میشود فونتها را اصلاح کرد زرنگ بازی درآورد و اقدام به راه اندازی سرویس فونت وب نمود، بنده نیز طی یک نامه طولانی به این شرکت اعتراض کردم. طی این اعتراض به یکباره با عدهای گرافیست آشنا شدم که مدعی بودن توانایی طراحی تایپ فیس جدید دارند اما مشکلات زیادی دارند که قادر نیستند تایپفیس های خودشون را به فونت پیاده سازی و به بازار عرضه نمایند.
با آنها وارد مذاکره شده تا با همکاری هم، بستری را مناسب برای تولید و عرضه فونت جدید ایجاد نماییم. موافقتشان را جلب کردم، اما در ادامه راه با مشکلاتی متعددی روبرو شدم که تجربیات بسیار تلخی برایم من بهمراه داشت، بطوری که فعالیتم پر از حاشیه گردید.
روزی كه نه ماتم و نه شیون ماند
نه دست و قلم، نه جان درین تن ماند
بر خاطر دوستان فراموش مباد
فونتی كه به یادگار از من ماند بجا